Інклюзивний ХАБ «Простір дії»
Зробимо Луцьк інклюзивним
Людям із порушенням зору
  • English
  • Ukrainian

Аналітичний звіт управлінського ігрового моделювання з залученням представників Луцької МТГ

Конституція України (ст. 21, 24) гарантує рівність конституційних прав і свобод для усіх громадян, відсутність будь-яких привілеїв чи обмежень за будь-якими ознаками. У 2023 році Луцька міська рада прийняла цільову Програму «Громада без бар’єрів» на 2024–2026 роки.

Аналітична частина програми розкриває актуальність теми безбар’єрності та інклюзивності в розвитку громади. А саме:

  • майже 100 тисяч мешканців громади – потенційно маломобільні. І це не тільки люди з інвалідністю, а і мешканці поважного віку, вагітні, батьки з візочками, діти до 7 років, тимчасово травмовані чи хворі люди тощо;
  • в Луцькій міській територіальній громаді мешкає понад 8,7 тисяч дорослих осіб з інвалідністю та 1,2 тисяч дітей з інвалідністю;
  • в Україні триває кровопролитна війна, жертвами якої стають не лише військові, а й цивільні громадяни, в тому числі діти та жінки. Зважаючи на це, спостерігається тенденція до збільшення кількості людей, яким необхідно забезпечити належні умови для життєдіяльності та інтеграції в суспільне життя шляхом створення безбар’єрного простору.

«Безбар’єрність – це філософія суспільства без обмежень». Це про внутрішню готовність створювати середовище, у якому буде комфортно всім. Очевидно, треба говорити про формування культури розуміння права на доступність людей з інвалідністю та маломобільних груп і напрацювання певної традиції безумовного виконання відповідного законодавства. Безбар’єрність повинна стати наскрізним принципом та включатися до всіх довгострокових рішень та програм на місцевому рівні.

Мета Програми – створення безперешкодного середовища у Луцькій міській територіальній громаді для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності до всіх сфер життя.

З огляду на потребу широкої комунікації положень та принципів Програми, верифікації визначених нею напрямків та проектів, генерування нових ідей, громадська організація “Лабораторія змін” замовила проведення управлінського ігрового моделювання з залученням представників найрізноманітніших соціальних, вікових та професійних груп жителів Луцької громади.

За результатами заходу було складено аналітичний звіт, з яким ви можете ознайомитися за посиланням:

АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ УПРАВЛІНСЬКОГО ІГРОВОГО МОДЕЛЮВАННЯ З ЗАЛУЧЕННЯМ ПРЕДСТАВНИКІВ ЛУЦЬКОЇ МТГ

Поділитися: