Інклюзивний ХАБ «Простір дії»
Зробимо Луцьк інклюзивним
Людям із порушенням зору
  • English
  • Ukrainian
Новини

У Луцьку відбулась прем’єра імерсивної вистави “Зоряні колисанки” для дітей молодшого дошкільного віку

Цими вихідними у Волинському академічному обласному театрі ляльок та Інклюзивному Хабі відбулися прем’єри першої імерсивної вистави «Зоряні колисанки» для дітей молодшого шкільного віку.

Прем’єри відбувалася в рамках однойменного проекту, що реалізовує ГО «Лабораторія змін» спільно з Волинським академічним обласним театром ляльок за підтримки Українського культурного фонду в межах конкурсної програми “Відновлення культурно-мистецької діяльності”. В основу сценарію лягли українські народні колискові з різних регіонів України, а персонажі створені за мотивами художньої творчості Марії Примаченко.

«Вистава «Зоряні колисанки» пропонує імерсивний формат, що означає, що глядачі відчувають себе частиною події, занурюючись у вигаданий світ через використання музики, руху, діалогу та інших сенсорних елементів. Вистава активно залучає глядачів до участі, дозволяючи їм співпрацювати з акторами, взаємодіяти з об’єктами та отримувати неповторний досвід, а не лише спостерігати з боку. Така форма вистави не є поширеною в Україні, а в Волинській області і зовсім немає подібних вистав. Для створення інтерактивних елементів вистави були використані методики сенсорного розвитку та Орф підходу. Ці методики дозволяють через рух, музику, мову розвивати когнітивну та творчу сферу малюка, а це позитивно впливає на його психоемоційний стан». – розповідає авторка ідеї Вікторія Колодяжна.

«Вистава “Зоряні колисанки” така ж світла як і Зоря, що насилає щовечора на нас дрімоту. Така ж казкова, як мотиви Марії Примаченко, переплетені у сни. Така ж тепла, як мамина колискова, яку неможливо не впізнати. І звісно така ж воркотлива, як наш головний герой, що загубився у колискових, снах, містах… Проте він, як і всі ми, обов’язково повернеться додому, у свою колискову» – ділиться своїми враженнями режисерка-постановниця Катерина Лавринець.

Вистава буде доступна в репертуарі Волинського академічного обласного театру ляльок та можлива у виїзному форматі.

Поділитися: